Създаването на Испания
Започва от неделя, 19 септември, в 20:55 ч.

Във вълнуващата поредица от три части Саймън Себаг Монтефиоре се отправя на увлекателно пътешествие, за да разкрие две хиляди години от историята на Испания. В първия епизод той изследва ранните години на страната – от времето, когато Иберия е била първоначално малка провинция на Картаген, през превръщането й най-желаната от колониите на Рим, до славата на ислямска Испания и Кордобския халифат. Саймън изследва Кадис, Гибралтар и Севиля и взема малка лодка до забравения остров Санта Петри, който е посетен от Ханибал през трети век пр.н.е.

Древен Апокалипсис
Започва от понеделник, 6 септември, всяка делнична вечер в 22:00 ч.

Всеки континент има своите руини – места, където само камъни припомнят историята на изгубените цивилизации. Останките неминуемо повдигат въпроса – може ли нещо толкова велико просто да изчезне и защо цивилизациите се сриват? Поредицата проследява археолозите, които изследват руините в цял свят и разкриват причните, поради които са изчезнали някои от най-големите цивилизации в историята. Някои от най-големите природни бедствия заличават цивилизациите – това е урок от историята.

Хитлер срещу Сталин
Започва от събота, 4 септември, от 22:00 ч.

Хитлер и Сталин – най-страшните диктатори на 20-ти в. Въпреки че никога не са се срещали, тяхното съучастие и сътрудничество се оказва ключово събитие в съвременната история. Какво са мислели един за друг и как са повлияли един на друг? Документалният филм от две части представя най-новите разкрития за най-скандалната връзка на 20-ти век. С германско-съветския пакт Сталин и Хитлер помиряват непримиримото. За целта им се налага да си изпращат сигнали чрез доверени агенти, да отстраняват онези от всяка страна, които се противопоставят на подобно сближаване, и да се чудят дали другият не блъфира. В крайна сметка трябра да се изправят пред фактите – могат само да спечелят, ако се обединят.

Втората световна война от дрон – Сканиране на доказателствата
от вторник, 14 септември, в 00:00 ч.

В поредицата историци и военни експерти използват свръхмодерни дронове, за да преразгледат някои от най-емблематичните обекти на Втората световна война. От дълбоките гори на Полша до чистите води на Средиземноморието, малко места в Европа и света остават пощадени от ужасите на Втората световна война. Независимо дали става дума за повредени от битките сгради, изоставени села или и останки от кораби и самолети, за поколенията, които имат късмета да не са преживели войната, те са ценни спомени за всичко, което е направено, за да се извоюва свобода за света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

47 + = 49